Simberg innoitti siskokset kävelylle Töölönlahdelta Tampereelle
Satu ja Iida Korpiniityn hitaalla matkalla syntyi taidetta paperille ja rakkoja jalkoihin.
Maisemat vilisivät bussin ikkunassa ohi. Liian nopeasti, ajattelivat taideretkeltä Tampereelta palaamassa olleet Korpiniityn siskokset.
Syntyi ajatus matkustaa maailman hitaimmalla tavalla, omilla jaloilla. Matka olisi irtiotto kiireestä. Taidettakin he tekisivät matkalla. Määränpääksi valittiin Tampereen tuomiokirkko ja lähtöpaikaksi Töölönlahti. Näitä paikkoja yhdistää Hugo Simberg ja hänen maalauksensa Haavoittunut enkeli.
”Minua on kiinnostanut tehdä pitkä kävely, lukea kävelyn historiaa sekä tutkia kävelyn ja ajattelun yhteyksiä”, Iida Korpiniitty selittää Töölönlahden rannalla.
On heinäkuun puoliväli. Kohta pitäisi lähteä matkaan. Korpiniittyjen tavoitteena on ehtiä Helsingin ulkopuolelle ennen ensimmäistä yötä.
He katsovat Töölönlahtea ja tulkitsevat, että ovat lähellä samaa paikkaa mistä Hugo Simberg on ottanut kuvankin. Kyseinen kuva kuvittaa taiteilijasta kertovaa kirjaa, joka on siskoilla mukana matkassa.
Hugo Simbergin (1873–1917) yksi tunnetuimpia teoksia on Haavoittunut enkeli. Maalauksen taustalla levittäytyy Töölönlahti. Siskosten kävelyn päätepisteessä Tampereen tuomiokirkossa on myös Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli, mutta tässä versiossa Simberg käytti taustana tamperelaismaisemaa tehdaspiippuineen.
Korpiniityt ovat kotoisin Tampereelta, läheltä tuomiokirkkoa. Kirkon taideteokset tulivat heille tutuksi jo lapsena.
”On ihanaa, että sen Haavoittuneen enkelin on kohdannut jo lapsena, ilman että kukaan on selittänyt teosta millään tavalla. Myöhemmin selvisi, että sen taustana on käytetty Töölönlahtea. Että paikka on oikeasti olemassa ja minä voin mennä sinne!” Satu Korpiniitty sanoo Töölönlahdella.
Kävelemällä matkustamisessa on Iida Korpiniityn mukaan kyse myös ajasta.
”Tällä hetkellä kaikella kiireen ja vaatimusten välissä on vaikea löytää sellaista rytmiä missä –Satu sanoi sen hienosti – sielu saa ihmisen kiinni, että missä voisi pysähtyä ja riisua kaiken ylimääräisen ja kävellä tarpeeksi pitkään, että ehkä mieli rauhoittuisi ja myös silloin voisi itse päästä tekemään jotain luovaa.”
TIE 130 on kuin peto, joka tasaisella murinallaan muistuttaa matkaajia: tehtävänne on vielä kesken.
Muun muassa tällaisia ajatuksia syntyi siskosten podcasteihin, joita he tekivät matkan varrelta.
Siskosten matka myötäili vanhaa kolmostietä eli tietä 130.
Telttaöitä kertyi neljä: kaksi tienvarressa ja kaksi Birgitan luontopolun nuotiopaikoilla Lempäälässä. Lisäksi he yöpyivät hotelleissa sekä muun muassa Pappilanniemen kurssikeskuksessa ja Vaihmalan hovissa.
Kolmannen yön jälkeen Satu Korpiniityn jaloissa olevat rakot vaativat sairaalakäyntiä, ja niinpä he joutuivat liftaamaan parikymmentä kilometriä Hämeenlinnaan lääkärin vastaanotolle.
”Sain suosituksen olla pari päivää kävelemättä.”
Lepo hotellissa ja pieni matka liftaten seuraavanakin päivänä riittivät hoidoksi.
”Syytän asfalttia. Ostin reissua varten yli sadan euron vaellussandaalit ja ehdin jopa ajaa ne sisään. Ekojen päivien asfalttimarssit eivät vaan sopineet yhteen sandaalien kanssa. Loppupäivinä, kun pääsimme metsään, kengät toimivat kuin unelma.
Tampereen rajojen sisälle päästyään siskokset yöpyivät Ahlmanin kartanossa ja maalasivat sekä viimeistelivät töitään pitkälle yöhön, sillä seuraavana iltana olisi matkalla syntyneiden taideteosten näyttely.
Ennen näyttelyä suunnattiin Tampereen tuomiokirkkoon.
”Ihastelimme tutut taideteokset läpi. Oli hieno hetki, kun kirkko tuli näkyviin ja pihamaalla kulkiessamme vähän fiilistelimme, että täällä sitä nyt ollaan”, Satu Korpiniitty kertoo.
Illan näyttely sujui hyvin.
”Sinne tuli ihmisiä hauskasti eri elämän alueilta: perhetuttuja lapsuudesta, sukulaisia, ystäviä, työkavereita ja muutama ihan tuntematonkin, jotka olivat kuulleet matkastamme radiosta”, Satu Korpiniitty kertoo.
”Meillä ei tullut Iidan kanssa mieleenkään, että teoksia voisi myydä. Sitten Siiri-siskomme ilmoitti juuri ennen näyttelyä, että ’hinnat tiskiin, nyt me myydään näitä teidän töitä, niin saatte vähän matkakuluja takaisin’. Myimme sitten vähän yli 300 eurolla taidetta. Se oli erikoista.”
12 kävelyä
Satu ja Iida Korpiniityn 12 kävelyä -taideprojektissa siskokset vaeltavat eri reittejä tutkien kävelyn, luonnon sekä taiteen merkityksiä ja yhteyksiä toisiinsa.
Kävely Simbergin jalanjäljissä heinäkuussa 2019 Töölönlahdelta Tampereelle oli sarjan ensimmäinen.
Seuraavan kävelyn teema ja reitti ovat vielä auki.