Ei tehdä tästä numeroa

Kolumnisti Matti Oittila

Mielipuuhaani on pelehtiä käyttämämme 29:n kirjaimen sekä niistä koostuvien sanojen parissa. Joskus teen kuitenkin myös turistimatkoja numeroiden maailmaan ja yritän tuoda sieltä kiinnostavia tuliaisia. 

Töölönlahti ympäristöineen on mielenkiintoinen paikka numeroiden ja faktojen kaivuulle. 

Töölön pinta-ala on reilu kolme neliökilometriä, se on siis isompi kuin Vatikaani tai Monaco. Töölö on suurin piirtein yhtä pohjoisessa kuin Pietari, Skotlantiin kuuluvat Shetlandsaaret ja Alaska, sekä siihen kuuluva Nunivak-saari.

Toisella puolella maapalloa Töölön kohdalla ei ole paljoakaan nähtävää, paitsi tuhansia litroja suolaista vettä. Kyseinen paikka on keskellä Tyynenmeren eteläosaa, josta uintimatkaa luoteessa olevaan Uuteen Seelantiin kertyy parituhatta kilometriä. Samasta pisteestä Etelämanner on myös yhtä pitkän matkan päässä.

Ja vettähän Töölönlahdessakin on, peräti 380 000 kuutiota. Painoa vedellä on siis 380 miljoonaa kiloa. Osoitteessa Mannerheimintie 30 sijaitsevan naapurimökin eli Eduskuntatalon graniittikuori painaa pilareineen ja portaineen vain 6,5 miljoonaa kiloa.

Mutta ei kahta ilman kolmatta. Kaikkien töölöläisten ihmisten yhteenlaskettu paino taas on noin 2,3 miljoonaa kiloa, joten ihmiset jäävät painoarvoltaan kolmikon viimeiseksi.

Mutta muuten töölöläisten ihmisten painoarvo ei ole kevyimmästä päästä. Töölön itsenäinen kylä on perustettu jo vuonna 1643.

Nykyään kyseinen kylä on hyvin kultivoitunut paikka korkeakouluineen ja taidelaitoksineen. Töölössä on 14 museota ja Töölö-seura täytti juuri 60 vuotta. Etu-, Keski- ja Taka-Töölö pitävät Suomen kalleimpien asuinalueiden viime vuoden listassa sijoja 7, 9 ja 10.

Vasta sijalla 70 oli pääkaupunkiseudun ulkopuolinen alue, Tampereen läntinen keskusta. Töölöstä neliömetrin omaa kämppää saa noin viidellä ja puolella tonnilla.

Lähes 30 tuhatta ihmistä pitääkin kotiaan Töölössä ja melkein 20 tuhatta työpaikkaansa. Mikäs on pitäessä, kun Töölöä halkoo reilu 50 eri paikallisbussi- ja ratikkalinjaa. Jos ne eivät riitä, niin taksiasemiakin löytyy pari. Tai sitten voi kävellä vaikkapa kahdeksikkoa ympäri Töölön kulttuurihistoriallisia katuja. 

Ei tehdä tästä nyt numeroa, mutta näiden faktojen perusteella voidaan todeta, että Töölö on ykkönen. Ylävitoseen on aihetta. Myös Töölönlahdelle voidaan antaa keskiarvoksi täysi kymppi. Joku kateellinen, vaikkapa Kuusitiellä asuva nolla on tietenkin eri mieltä, mutta siitä viis.

Matti Oittila
Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija ja Älyvapaa Ajattelija -podcastin luoja