EY haastaa muut konsulttitalot

EY:n juoksukerhon Vilma Lauslahti, Visa Kananoja ja Jaakko Warro ovat harjoitelleet kevään ajan yritysmaratonviestiin.

 

 

Yritys­maraton­viesti kokoaa yli 4000 juoksijaa Töölönlahdelle. EY:n juoksutiimi haluaa olla suurten tilin­tarkastus- ja konsulttitalojen nopein.

 

Kun kello alkaa lyödä viittä iltapäivällä, toimistotyöläiset suuntaavat koteihinsa.

Tilintarkastus- ja konsulttiyhtiö EY:n ala-aulaan sen sijaan saapuu joukko juoksuvarusteissaan. Juoksutiimi on EY:n terävin kärki toukokuussa Töölönlahdella juostavassa yritysmaratonissa.

”Tärkein tavoitteemme on tietenkin olla Big Fourista nopein”, Visa Kananoja sanoo ja nauraa päälle.

Big Fouriksi nimitetään maailman suurimpien tilintarkastus- ja konsulttitalojen eli EY:n (ennen Ernst & Young), Deloitten, KPMG:n ja PwC:n nelikkoa. EY lähtee kisaan seitsemän hengen joukkueella. He kuuluvat yrityksen juoksukerhoon, joka käy treenaamassa yleensä kerran viikossa.

”Yhdessä on helpompi käydä juoksemassa, kun ei voi vedota huonoon säähän tai muuhun, kun kaverit odottavat. Yritysmaraton on meille kiva tapahtuma, jossa on hyvä samalla kohottaa vähän juoksuporukkamme henkeä”, kertoo juoksukerhoa vetävä tilintarkastaja Johannes Pietilä.

Yritysmaraton juostiin ensimmäisen kerran vuonna 2009. Silloisen Kuntoliikuntaliiton järjestämässä tapahtumassa oli mukana 21 joukkuetta. Tapahtuma on kasvanut hurjasti: viime vuonna kolmessa sarjassa kilpaili noin 300 eri yritystä.

”Varmasti tähän vaikuttaa se, että juoksuharrastus ylipäätään on kasvattanut suosiotaan. Erityisen iloisia olemme siitä, että mukaan on lähtenyt niin pieniä yrityksiä kuin suuria pörssiyrityksiäkin, sekä paljon yhdistyksiä ja järjestöjä”, tapahtumaa järjestävän Olympiakomitean liiketoimintajohtaja Anu Helin sanoo.

Viime vuonna kilpasarjan voittanut Autokoulu Kulmiksen joukkue pinkoi matkan ajassa 2 tuntia 16 minuuttia ja 14 sekuntia. Keskimäärin Töölönlahden kahden kilometrin kierros vei aikaa vajaat seitsemän minuuttia. Hurja vauhti ei kuitenkaan ole tapahtumassa välttämättömyys.

”Vaikka juoksu totta kai on Yritysmaratonilla keskiössä, osallistua voi yhtä hyvin vaikka kävelemällä mukana”, Helin painottaa.

Erityisesti yritysten johtotasolla lähes kilpaurheilumaisesta liikunnasta on tullut trendi. Silti samalla THL:n tutkimuksen mukaan yhä useampi suomalainen liikkuu suosituksiin nähden liian vähän.

Helin toivoo, että yritysmaratonin kaltaiset tapahtumat innostaisivat liikkeelle myös arjessaan liikunnan unohtaneita.

”Ajatuksena on, että tasosta riippumatta osallistumalla pääsee liikkumaan porukassa ja saa hyvän mielen. Yritysmaratonilla kynnys osallistua on matala, ja erityisesti rentosarjassa korostuu kuntoilun ohessa hauskanpito.”

Kun kilpa- ja kuntosarjoissa on vuodatettu hikeä sykemittarien suositusten mukaisesti, on rentosarjassa pukeuduttu karnevaalihengen mukaan. Viime vuodesta EY:n Visa Kananojalle jäi mieleen erityisesti yritysmaratonin mukava fiilis.

”Edellisen skaban pohjalta uskon, että taas on kiva päivä tulossa. Kannustusjoukkojakin on ollut radan varrella mukavasti”, Kananoja sanoo.

EY:n viestijoukkueesta Kananoja ei ole ainoa, jolla on kokemusta yritysviestistä.

”Itse asiassa tiimistämme 42,8 prosentilla on kokemusta aiemmilta vuosilta”, Pietilä sanoo ja nostaa katseensa puhelimensa näytöltä.

Juoksutiimi repeää nauruun: se tuli tilintarkastajan tarkkuudella. Toisaalta ehkä naurulle on myös toinen syy. Tiimi on treenannut pitkin kevättä oman juoksuvalmentajan johdolla – ei tosin kuulemma vain yritysmaratonia varten, tai ainakaan he eivät myönnä.

”Totta puhuen valmentajan kanssa juoksemisesta on ollut paljon apua harrastukseen. Olemme käyneet vetämässä intervalleja Eläintarhan kentällä ja hioneet juoksutekniikkaa”, sanoo yritysten arvonmääritykseen ja taloudelliseen mallintamiseen erikoistunut Vilma Lauslahti.

Lauslahti, Kananoja ja myöskin tilintarkastajana työskentelevä Jaakko Warro ovat lähdössä maanantaiselle juoksulenkille. Urheilutermein ”ylävartalovammasta” mutta kotoisammin flunssasta kärsivä Pietilä sen sijaan jää parantelemaan itseään tulevia kisoja varten. Puolikuntoisena ei Big Fourin kruunua napata.

”Uskon, että vaihdamme joka kierrokselle uuden juoksijan. Kierros on kuitenkin melko lyhyt, ja näin saamme pidettyä hyvän vauhdin yllä”, Pietilä suunnittelee.

 

Juho Paavola

toimitus@toolonlahti.fi