Finnjävelin vakuuttava tarina jatkuu Töölössä

Finnjävelissä on kaksi ruokapuolta, Salonki ja kuvan Sali, jonka kattotekstiilit muistuttavat räsymattoja. (kuvat: Rauno Hietanen)

Edeltäjänsä tavoin uusi Finnjävel pureutuu suomalais-klassikoihin omalla tyylillään.

Finnjävel toimi Etelärannassa tasan kaksi vuotta. Siellä ovipumppu kävi tiuhaan, eivätkä kaikki halukkaat ehtineet paikalle. Ravintolan määräaikaisuus kerrottiin etukäteen, ja ovet sulkeutuivat sovitusti vuoden 2018 keväällä. 

Nyt Finnjävelin tarina on saanut jatkoa. Taidehallin yhteyteen tilat itselleen remontoinut ravintola avasi ovensa lokakuussa 2019.

Finnjävelissä on kaksi ruokapuolta, ”hienostunut” Salonki,  jossa tarjoillaan viiden tai kahdeksan ruokalajin menut. Tässä arvioidaan ”hienostelematon” Sali, ja sen neljän ruokalajin menu (58 euroa). 

Töölönlahden Sanomat vieraili Finnjävelissä lokakuussa 2019, ja sen jälkeen menu on vaihtunut, mutta osa tämän artikkelin ruoista on vielä saatavilla.

Kalapöydän herkuissa on silliä ja graavattua siikaa.

Alkuruoka on tyylikkäästi lautaselle sommiteltu Kalapöydän herkkuja -annos. 

Annos vaihtelee päivittäin, tänään lautasella on silliä ja graavattua kuhaa. Pikkelöidyt sipulit ja kuivattu tilli tulevat erillisissä kipoissa, niihin on kiva dippailla suupaloja. Annokseen kuuluu annabelle-perunat, joita on vielä kevyesti paistettu ja maustettu keittämisen jälkeen. Piparjuuritahna tuo annokseen kirpeän ja raikkaan maun. 

Veriletut on ovat ohuita, ja sen reunat ovat pitsimäisiä kuin  ranskalaisissa crêpeissä.

Kakkosalkupala on veriletut, joita tuli odotettua etukäteen ehkä eniten. Muistissa on koppurainen eines 1980-luvulta, sen jälkeen tähän ruokalajiin ei ole tullut juuri koskettua. 

Nämä letut ovat eri maata, vaikka patamustia ovatkin. Letut ovat ohuita kuin crêpet, ja melko makeita. Väriläiskänä on puolukoita ja puolukkahyytelöä. 

Jos sulkee silmät, voisi kuvitella syövänsä tavallisia crêpejä, maku on ehkä vähän, no, tummempi. 

Pääruoka karjalanpaistissa liha on mureaa ja erityisen maukasta.

Pääruoka karjalanpaisti on hyvin maukas kokonaisuus. Se tarjoillaan keittolautaselta, ja liemessä on makua ja syvyyttä. Liemi tuleekin lusikoitua kokonaan. Sitä varten pöytään on katettu lusikka. 

Vihanneksissa maut ovat kohdillaan, paahdettu sipuli maukas. 

Itse liha on isosta rullasta leikattu paksu siivu lautasen pohjalla. Lihasiivussa on mallaspossua ja naudankieltä. Naudankieli onkin annoksen tarjoilevan kokin mukaan on perinteisen karjalanpaistin olennainen osa.  

Mureaa karjalanpaistia on keittiön mukaan kypsytetty 14 tuntia. Annoksen päällä on rapsakoita possunnahka-”sipsejä”.

Mustikkakukkoa ja maitojäätelöä -jälkiruoka on koristeltu mustikkamarenkitangolla.

Jälkiruoka mustikkakukkoa ja maitojäätelöä on myös hyvin onnistunut. Maitojäätelön rakenne on samettinen ja pelittää hyvin ruista ja mantelia sisältävän paistoksen kanssa. 

Finnjävelin Sali osaa asiansa, ja nostattaa osaltaan odotuksia, siitä, mihin ”hienostunut” Salonki seinän takana pystyy.

Rauno Hietanen
rauno.hietanen@toolonlahti.fi