Klassikkoravintolasta kylläisenä kotimatkalle

Manala on sisustettu tummin sävyin. Ikkunoista näkyy Museokatu ja Dagmarinkatu.

Manala tarjoaa tuttuja ruokia ilman kikkailuja. Gourmet-elämysten korkeimmille oksille ravintola ei pyri.

 

Legendaarinen Botta on palvellut nälkäisiä ja tanssinhaluisia  vuosisadan.

Vuonna 1912 rakennettu Ostrobotnian rakennus on kokenut niin Suomen itsenäistymisen, kuin kieltolain voimaan astuimisen ja myöhemmin sen kumoamisen. Myös tanssiaiskiellon kumoaminen vuonna 1948 oli käänteentekevää Bottalle. Ostrobotnia vakiinnutti paikkansa huvittelupaikkojen joukossa.

 

Bottan katutason ruokaravintola Manalan lista on sopusoinnussa rakennuksen pitkän hisorian kanssa.

Osittain 1990-luvun lama-ajasta kimmokkeen saanut idea tarjota riittävän kokoisia annoksia näyttää pätevän edelleen tässä Eduskuntatalon kainalossa sijaitsevassa raintolassa.

Menu Manalan (44 euroa) annosten koko on riittävä nälkäisimmillekin asiakkaille.

 

Alkuruoka. Lohikeitto tarjoillaan leijonanpääkulhosta.

 

Alkuruoaksi nautittu lohikeitto (erikseen tilattuna 13e/19e) tarjoillaan leijonanpääkulhosta. Keitto yksinään vie pienen nälän mennessään. Kermainen keitto on juuri sellainen kuin moni lohikeitolta odottaa, tosin pieni lisäripaus suolaa ei olisi ollut pahitteeksi.

 

Pääruoka. Poronkäristys maistuu miltä pitääkin, ei yllätyksiä.

 

Pääruoka poronkäristys (erikseen 24 euroa) on sekin hyvin perinteinen. Keittiöväki on tehnyt kauhalla perunamuusin keskelle pesän, joka pitää käristyslihan maukkaan liemen paikoillaan. Venäläiset suolakurkut ovat erittäin maukkaita. Puolukat ovat lautasen reunalla omassa kipossaan.

Annosta ei ole koristeltu millään tavalla, mikä tuntuu olevan keittiön linja: perinteistä ruokaa riittävästi, tai kuten ravintolan nettisivuilta löytyvässä historiikissa todetaan: ”Maittavia tasalaatuisia annoksia, jotka eivät kuitenkaan kilpailisi gourmet-ohjelman menestyksestä.”

 

Jälkiruoka. Mutakakun kaverina on raikas jugurttimousse.

 

Jälkiruoka mutakakku (erikseen 10 euroa) on sentään on saanut jotain koristetta niskaansa: tomusokeria lautasen reunoille ja mintunlehtiä jugurttimoussen päällä.

Kuten arvata saattaa, tämäkin annos on täyttävä. Miellyttäväksi kostutettu kakku lapioituu suuhun nopeasti raikkaan moussen kanssa. Pirteänä lisänä ovat minttumarinoidut mansikanviipaleet.

Menu Manalan annokset eivät petä, joskaan eivät säväytäkään.

Manalan erikoinen tapa tarjota koko ruokalistaansa pikkutunneille on säilynyt vuosien läpi, ja tapa on edelleen melko poikkeuksellinen Helsingin yössä.

Ruoka 8 
Hinta-laatu 3 
Tunnelma 3 
Palvelu 3

Arvosteluasteikko:

Ruoka: 4–10
Hinta-laatu, tunnelma
ja palvelu:  0–5

Manala

Dagmarinkatu 2
puh. 09 5807 7707
www.manala.fi

Aukioloajat: ma–to 10.30–02, pe 10.30–04, la 14–04, su 14–02 Lounas  ma–pe 10.30–14.

 

Rauno Hietanen

rauno.hietanen@toolonlahti.fi