Oodin leikkipuisto Lorussa tuhansia kävijöitä

 Lorussa lapset liikkuvat ja toimivat yhdessä oman aikuisen kanssa. (kuva Pipsa Sinkko-Westerholm)

Loru on Helsingin ainoa kirjastossa toimiva leikkipuisto.

Musiikki soi, värikkäät pallot lentelevät ja taaperot juoksevat vanhempineen pallojen perässä.  Keskustakirjasto Oodin ensimmäisen kerroksen kauimmaisessa nurkassa tapahtuu.

Käynnissä on leikkipuisto Lorun Ilo liikkua -perheliikuntatuokio. Mukana on kymmenisen lapsi–aikuinen-paria. Kaksi vuotta syksyllä täyttävä Sonja seuraa toimintaa isänsä Jaakko  Kölhin kanssa sivusta. 

”Mukaan vaan!” rohkaisevat ohjaajat. 

Pian Sonja ja isä keräävät palloja toisten mukana. 

Vuoden 2018 joulukuussa avatun Oodin ja samalla käynnistyneen leikkipuisto Lorun toimintaan on osallistunut jo useita tuhansia lapsia ja aikuisia. 

”Kesäkausi oli kevään tapaan hyvin vilkas, mutta nyt asiakasmäärät ovat vähentyneet töiden ja päiväkotien alettua”, kertoo sosiaaliohjaaja Iida Kurkinen

Kesäkaudella eri ikäisten lasten toimintaryhmiä oli viikosta riippuen kaksi tai kolme päivässä. Ohjelmassa oli laulua, leikkiä, loruja ja liikuntaa. 

”Pääsin ohjaamaan muun muassa vauvasirkusta ja vauvahierontaa”, Kurkinen kertoo.

Lorun työntekijät suunnittelevat elokuun aikana viikko-ohjelman syksylle. Ohjelmassa huomioidaan kevät- ja  kesäkauden kokemukset ja asiakaspalautteet. 

Kesällä suosituinta oli vauvaryhmät kuten vauvahieronta. Silloin paikalle saapui yli sata vauva-vanhempi -paria. 

”Tunnelma oli tiivis, mutta kaikki mahtuivat onneksi mukaan”, Kurkinen kertoo.

Leikkipuistotoiminta on hoitovapaalla olevalle pikkuhuopalahtelaiselle Kölhille tuttua.

”Osallistuimme ensimmäistä kertaa ohjattuun ryhmätoimintaan täällä Lorussa. Kirjasto Oodissa olemme vierailleet Sonjan kanssa jo pari kertaa.” 

”Käymme Sonjan kanssa muun muassa Pikku Huopalahden leikkipuisto Viirissä sekä isä–lapsi-kerhossa ja perhekerhossa leikkipuisto Isonnevassa Etelä-Haagassa.”

”Tosi kivaa, että tällaista matalan kynnyksen toimintaa järjestetään. Oodi on mahtava paikka viettää vapaa-aikaa lapsen kanssa”, hän sanoo. 

Lorun tilaan hän on tyytyväinen. 

”Paikka näytti ensin vähän ahtaalta ja syrjäiseltä, mutta itse asiassa se onkin tilava ja toimii hyvin.”

Jaakko Kölhi ja pian kaksivuotias Sonja Kölhi kävivät Lorussa. (kuva Pipsa Sinkko-Westerholm)

Lorun leikkipuistotoiminta on muiden lähes seitsemänkymmenen Helsingin kaupungin ylläpitämän leikkipuiston ja perhetalon tapaan kaikille helsinkiläisille lapsiperheille avointa ja maksutonta. 

Muista leikkipuistoista poiketen Lorussa ei ole koululaisten iltapäiväkerhotoimintaa eikä kesällä ole puistoruokailua. 

Loru on Helsingin ainoa kirjastossa toimiva leikkipuisto. Toisinaan ohjelmaa järjestetään  myös kirjaston etupihalla, johon kesällä valmistui leikkialue. Sieltä löytyy muun muassa Suomen suurin kiipeilyteline. 

Oodissa kävijät ihastelevat usein Lorun toimintaa. 

”Toimintaryhmiin ei ole ennakkoilmoittautumista. Toivotamme myös turistit ja muunpaikkakuntalaiset lapsineen tervetulleeksi mukaan”, Kurkinen kertoo. 

Syksyllä Punavuoressa sijaitsevaan perhetalo Betaniaan palaavan Kurkisen mielestä Lorussa on ollut hienoa päästä kertomaan toiminnasta uusille asiakkaille.

 ”Kaupungin leikkipuistotoiminta on mahtava palvelu eikä se ole kaikille vielä tuttua”, Kurkinen sanoo.

Pipsa Sinkko-Westerholm
toimitus@toolonlahti.fi