Sokerilahden väki elää kevytsymbioosissa

Markku Orispään yritys Developer’s Helsinki vuokraa neljän työpisteen huonetta Sugar Bay Hubissa. Yhteiskeittiössä työntekijät vaihtavat kuulumisia ja välillä sopivat yhteisistä bisnesprojekteista.

 

Sugar Bay Hubissa aamupuuro sisältyy vuokraan.

 

Toimistoäiti Anne Tuomi on taas keittänyt aamupuuron. Tuoretta kahviakin on Sugar Bay Hubin yhteiskeittiössä.

”Täytyy sanoa, että ihmiset ovat tyytyväisiä, kun on joku, joka huolehtii yleisistä asioista”, Tuomi sanoo.

Brändinrakentajien, media­toimistojen, konsulttien ja nettiosaajien Sugar Bay Hub käsittää koko kakkoskerroksen lasisesta 1970-luvun toimistotalosta Töölönlahden pohjoisosassa.

Toimistoäiti – virallisemmin kokousemäntä – Tuomen palvelut sisältyvät Sugar Bay Hubin vuokralaisten vuokriin.

Ihmisläheisten tehtävien lisäksi Tuomi hoitaa muun muassa kokoustilojen varaukset ja tarjoilut. Tuomen palkan maksaa tilojen päävuokralainen, mainostoimisto Reputation.

 

Anne Tuomi on toimistoäiti.

 

Yksi alivuokralaisista on Developer’s Helsinki ja sen ainoa työntekijä Markku Orispää.

Developer’s Helsinki tekee nettisivuja ja niihin liittyviä ohjelmistoja. Yritys muutti Sugar Bay Hubiin Lauttasaaresta vuonna 2013.

”Yhtiön senaikainen toimitusjohtaja oli Dinglen toimitusjohtajan kaveri, joka kertoi, että täällä on hyvä meininki ja vapaita tiloja”, Orispää muistelee.

Sosiaalisen median asiantuntijayritys Dingle oli Sugar Bay Hubin yksi suurista vuokralaisista kunnes Aller Media osti heidät vuonna 2014, ja pian yritys muutti Punavuoreen Aller Median tiloihin.

Päävuokralainen Reputation on miehittänyt kerroksen eteläpäädyn, ja kaupallisia radioita edustava RadioMedia pohjoispäädyn. Näiden välissä on käytävän varrella useita huoneita eri yrityksille. Kaiken keskellä on keittiö, jonka ruokapöydän punaisille tuoleille mahtuu parikymmentä työntekijää. Upottavat vihreät sohvat lienevät 1970-luvulta, kuten itse rakennuskin.

Sugar Bayn itäpuolen ikkunoista näkee suoraan Oopperataloon.

 

Keittiössä paitsi syödään, myös sovitaan välillä bisnesasioista.

”Yritysten väliltä löytyy synergiaa, ja joskus tehdään yhteisiä projekteja, vaikkei sitä kautta yksinomaa elätä itseään”, Orispää luonnehtii.

”Täällä olevilla yrityksillä on kuitenkin vähän synergiaa keskenään, on viestintätoimistoa, mainostomistoa, ja me olemme koodareita.”

Developer’s Helsinki oli aiemmin kymmenen hengen yritys, mutta nyt se on enää yhden työntekijän, eli Orispään firma.

”Oman softan tekeminen on vähentynyt, ja nyt teen yhteistyötä muiden yrittäjien kanssa.”

Orispään työhuoneessa on neljä työpistettä, joihin hän ottaa itsensä kaltaisia yrittäjiä mukaan yhteistyöhön projektikohtaisesti.

”Se on ehkä toimivin ratkaisu nykymaailmassa. It-alalla on tosi vaikea löytää päteviä työntekijöitä. On helpompaa verkostoitua ja tehdä yhteistyötä”, Orispää kuvailee.

Jos oltaisiin täysiverisessä startup-ympäristössä, kenkäröykkiö tervehtisi saapujaa eteisessä, ja työntekijät liikkuisivat sukkasillaan toimistossa. Sugar Bay Hubissa kenkäröykkiötä ei näy.

Orispään mukaan Sugar Bay Hubin keski-ikä on noussut viime vuosina.

”Dinglen mukana lähti paljon nuoria.”

 

Markku Orispää pitää lasisen toimistotalon suurista ikkunoista ja sisätilojen valoisuudesta.

 

Startup-toimistojen eräänlainen ikoni, pöytäfutispeli, nököttää ikkunan vieressä maanantai­aamun auringossa.

Isojen ikkunoiden alla autoilijat, pyöräilijät ja kävelijät etenevät Mannerheimintietä molempiin suuntiin.

”Tykkään siitä, että kadulla on elämää. Toki ydinkeskustassakin on elämää, mutta vuokratkin ovat ihan hirveän korkeat”, Orispää sanoo.

Orispään mukaan Sugar Bay Hubin vuokrahinnat ovat 20 euron tietämillä neliöltä.

 

Vuonna 1974 otetussa kuvassa Oy Sakkaroosi Ab:n vastavalmistunut toimistotalo kimaltelee syysauringossa. Kuvassa oikealla on Suomen Sokeri Oy:n entinen pääkonttori, ainoa Sokeritehtaan säilytetyistä rakennuksista. (KUVA: Risto Simo/Helsingin kaupunginmuseo)

 

FAKTA: Sugar Bay Hub

Sugar Bay Hub toimii toimistotalossa osoitteessa Mannerheimintie 15. Sen tilat käsittävät talon toisen kerroksen kokonaan.

Vuonna 1974 valmistunut talo on Suomen ensimmäisiä lasipintaisia toimistotaloja.

Talo ”valmistui kuin varkain, ennen kuin julkisivulautakunta ehti puuttua peliin ja muuttaa rakennusta ympäristöönsä sopivammaksi”, kuvaillaan kirjassa Töölöntullin molemmin puolin –Helsingin vanhoja kortteleita vuodelta 1997.

Viisikerroksisen talon suurin toimija on Mercuri Urval, ja moni tunteekin rakennuksen juuri Mercuri Urvalin talona.

Toimistotalon omistaa Nordean Eläkesäätiö ja rakennusta hallinnoi Isännöintitoimisto Juhola.

Sugar Bay Hubin vuokralaisia ovat Reputation, Ezyinsights, Developer’s, Citera, Saga social, RadioMedia, Medita Communication, LV Translation, Trimtex, Media Audit Finland, Screen Force ja Media Metrics Finland.

 

Rauno Hietanen

rauno.hietanen@toolonlahti.fi