Töölönlahden tapahtumat Taiteiden yöhön

 

Villa Kivessä on tarjolla minäkeskeisyyttä ja historiabuumia.

 

Miten kuvata itsensä esittelyyn painottuvaa kulttuuria? Muun muassa tätä pohditaan Helsingin Kirjailijayhdistyksen järjestämässä Villa Kiven perinteisessä kirjailijoiden paneelikeskustelussa Taiteiden yönä 24. elokuuta.

”Yleisö on tykännyt tilaisuudesta kovasti, koska se on kotoisa ja antaa paljon ajattelemisen aihetta. Ahkerimmat kuuntelevat kaikki keskustelut”, kuvailee kirjailija Laura Honkasalo, yksi tapahtuman panelisteista.

Tämän vuoden tapahtuman teemana on Kirjallisuuden Suomi 100.

Maksuttomassa tilaisuudessa on sarja paneelikeskusteluita. Edellisvuosien tapahtumat ovat olleet Honkasalon mukaan hyvin suosittuja.

Tänä vuonna aiheina on esimerkiksi sisällissota yksilön ja suvun traumana, historiallisten romaanien buumi, kirjallisuuden kapina ennen ja nyt sekä – illan viimeisenä teemana – nykyajan minäkeskeisyys.

Puhujina ovat muun muassa Sirpa Kähkönen, Tuomas Tepora, Katja Kallio, Anja Snellman ja Pajtim Stattovci.

”Keskustelut tapahtuvat kello 18–22, mutta mukaan voi tulla koska vain”, Honkasalo sanoo.

Honkasalo itse on panelistina illan viimeisessä keskustelussa I love me – 2000-luvun minäkeskeisyysdystopiat.

”Ajattelin, että keskustelun teemoina olisi nykyajan yksilöllisyyttä korostava kulttuuri, ulkonäkökeskeisyys, some-kulttuuri – miten nämä vaikuttavat kaunokirjallisuuteen, miten kuvata itsensä esittelyyn painottuvaa kulttuuria”, Honkasalo miettii.

Honkasalo on kirjoittanut muun muassa kirjat Perillä kello kuusi ja Sinun lapsesi eivät ole sinun.

Töölönlahdella järjestetään lukuisia tapahtumia Taiteiden yönä. Kansalaistorilla nähdään vauhdikas capoiera-esitys, kun lajin harrastajat ottavat mittaa toisistaan.

 

Töölönlahden Taidteiden yön tapahtumat 24.8.

 

Café Verandassa Finlandia-talolla livemusiikkia tarjoilee F-Lane. Klo 20–22.

Töölönlahden etelärannassa katusoittohenkinen ulkoilma­esitys, kun The Fisherman & The Sea -yhtye soittaa täysin ilman sähköä. Klo 20, 21 ja 22. Säävaraus.

Hesperianpuistossa voi osallistua yhteiseen taideteokseen kynttilöiden valolla ja lahjoittaa haluamansa summan Unicefille.

Villa Kivessä kirjallisuuden Suomi 100 -tapahtuma Klo 18–22.30.

Talvipuutarhassa luetaan ääneen runoilija Saima Harmajan äidin Lauran lapsipakinoita. Paikalla on myös duo MeriTuuli.
Kansallismuseon Taiteiden yön korttityöpajassa tehdään omia kuvia Suomesta, ja opastukset avaavat uusia näkökulmia. Tornikierroksilla pääsee katsomaan kaupunkia lintuperspektiivistä, ja elokuvanäytökset vievät toisiin hetkiin. Klo 17.30–22.

Oopperatalolla tarjotaan ohjelmaa oopperan ja baletin ystävällä Oopperakujalla, Töölönlahden puoleisellä nurmikentällä. Myös kirpputori, josta voi tehdä löytöjä oopperan puvustosta. Klo 17–23.
Kansalaistorilla He Helsingin taidokkaimmat capoeiristat ottavat mittaa toisistaan. Capoeira Capital ry kutsuu kaikki capoeiran harrastajat avoimeen rodaan Kansalaistorille taiteiden yönä. Klo 18–20.

Hesperianpuistossa on taidegalleriabussi ArtMobile, jossa on esillä taidemaalari Timo Jakolan stadi-aiheisia maalauksia. Lisäksi trubaduuri Will’s Corner viihdyttää juhlayleisöä. Klo 12–22.

 

Rauno Hietanen

rauno.hietanen@toolonlahti.fi