Töölönlahti saa kelluvan juhannusjuhlan ensi kesänä

Jeroen Sebrechtsin ja Claire Delhomin järjestämä kaupunkijuhannustapahtuma sai alkusysäyksen Vaarallinen juhannus -kirjan kansikuvasta (engl. Moominsummer Madness). Järjestäjät saivat Moomin Charactersilta luvan samanlaisen esiintymislavan rakentamiselle Töölönlahdelle. (kuva: Rauno Hietanen)

Kelluvan lavan rakentaminen on ennennäkemätön ponnistus.

Vaarallinen juhannus -tarinassa muumiperhe pelastautuu kelluvaan teatteriin.

Pystyisikö samanlaisen kelluvan teatterin rakentaa kaupunkijuhannustapahtumaa varten?

Näköjään pystyy. Töölönlahdelle on tulossa ilmainen kaupunkijuhannustapahtuma, jonka päänäyttämö on kelluva teatteri. 

”Lava saa huomiota, tämä on yksi näkyvimmistä paikoista Suomessa. Sanotaan nyt niin, että lavan rakentaminen on valtava haaste”, tapahtuman pääjärjestäjä  Jeroen Sebrechts muotoilee.

”Kesti kaksi vuotta saada sijoittaja vakuuttuneeksi  kelluvan lavan rakentamisesta”, sanoo Claire Delhom, toinen pääjärjestäjistä.

Lavan rakentajan nimeä ei vielä voi sopimussyistä paljastaa. Kelluvia esiintymislavoja ei maailmalta juuri löydy. Purettuna lava mahtuu rekan kyytiin ja sitä on mahdollisuus käyttää Töölönlahden lisäksi muissakin tapahtumissa.

Töölönlahden juhannustapahtumaa markkinoidaan myös ulkomailla. Kohdemaita ovat Japani, Saksa, Englanti ja Ruotsi. Kuvassa tapahtuman markkinointimateriaalia.

Midsummer Madness toimii yhdistyspohjalta, ja verkostossa on mukana paljon tapahtuma-alan konkareita.

Taustajoukoissa ovat myös Helsingin kaupunki ja Moomin Characters, jolta heltisi lupa muumimaisen lavan rakentamiseen. 

”Ainoa vaatimus oli, että tapahtuman pitää olla voittoa tuottamaton, ja se oli tarkoituksemmekin alusta asti”, sanoo Delhom.

Jeroen Sebrechtsillä ja Claire  Delhomilla on pitkä kokemus tapahtumajärjestämisestä. Belgialainen, Suomeen vaimonsa mukana muuttanut Sebrechts on muun muassa ollut järjestämässä Sibelius-Akatemian Sibafestiä. 

Ranskalainen Delhom puolestaan muutti Helsinkiin, koska koki suomalaisen kulttuurin vetovoimaisena. Hän on ollut mukana järjestämässä eri festivaaleja viime vuosina. 

Järjestäjien mukaan kaupunkijuhannustapahtumalle on tilausta, vaikka iso osa kansasta edelleen rientääkin silloin mökeilleen. 

Järjestäjät haluavat juhlasta yhteisöllisen ja omanlaisensa, Muumi-tarinoiden positiivista elämänkatsomusta henkivän tapahtuman.

Kelluvan lavan takia tapahtuman budjetti on iso, joten festivaalista halutaan suuri jo ensimmäisenä vuotenaan. Tapahtumaa markkinoidaan ulkomailla Saksaa, Englantia ja Japania myöten.

Midsummer Madness -asukastilaisuus järjestetään Villa Kivessa ma 9. joulukuuta kello 18–20. Illan aikana esitellään tapahtuma ja vastataan yleisökysymyksiin. Kahvitarjoilu, ei ennakkoilmoittautumista. 

  • Midsummer Madness -juhannustapahtuma
  • Ilmaistapahtuma järjestetään Töölönlahdella juhannusaattona 19.6. kello 14 alkaen. Juhla kestää aamuun. Keskipisteenä on kelluva esityslava. Yleisö seuraa esityksiä maista. 
  • Erilaisia taphtumapisteitä ja kojuja sijoitetaan myös Töölönlahden rannoille.
  • Tapahtuma tuo yhteen eurooppalaiset esittävät taiteet ja Suomen kulttuuriperinnön.

Rauno Hietanen
rauno.hietanen@toolonlahti.fi