Uusi kirjasto vetää stadia Töölönlahdelle

Päätoimittaja Rauno Hietanen. (kuva: Juho Paavola)

 

 

CNN nosti Oodin yhdeksi odotetuimmista vuonna 2018 valmistuvista rakennuksista.

 

PÄÄKIRJOITUS Loppuvuodesta se on valmis. Töölönlahden pohjukkaan nouseva keskustakirjasto Oodi etenee aikataulussaan, ja valtavan uuden julkisen tilan avajaisia vietetään joulukuussa.

Avatessaan ovensa keskustakirjasto muuttaa Sanomatalon, Kiasman ja Musiikkitalon edustaa enemmän kuin moni osaa odottaa. Oodi houkuttelee kaupungin arvioiden mukaan kaksi ja puoli miljoonaa kävijää vuodessa. Se tietää melkein kymmentätuhatta uutta päivittäistä vierailijaa joka arkipäivä Töölönlahden seudulle. Eli enemmän kuin vaikkapa Helsingin jäähalliin mahtuu kerralla katsojia.

Helsingin keskusta on siellä, missä ihmiset liikkuvaat ja missä he mieltävät keskustan olevan. Niinpä keskustakirjasto väistämättä siirtää Helsingin keskustaa aavistuksen Töölönlahden suuntaan. Vasta kirjaston auettua näemme, onko 2,5 miljoonaa vuosikävijää realistinen arvio. Toivottavasti.  Kirjaston vetovoima saattaa myös ylittää nämä arviot. Ehkä kirjastosta ja sen lähiseudusta muodostuu luonteva kohtaamis- ja ajanviettopaikka.

Kirjasto on herättänyt huomiota maailmalla. Yhdysvaltalaismedia CNN nosti Oodin yhdeksi odotetuimmista vuonna 2018 valmistuvista rakennuksista.

On mielenkiintoista nähdä, miten lisääntyvä ihmisvirta Töölönlahdella vaikuttaa lähialueen palveluntarjoajiin. Ennakko-oletus on, että ravintolat ja kahvilat Sanomatalossa, KPMG-talossa, Kiasmassa ja Musiikkitalossa hyötyvät Töölönlahden vilkastumisesta.

Oodi aukeaa joulun alla, mutta kenties keväämmällä 2019 näemme Kansalaistorin liepeillä ruokavaunuyrittäjiä ja muita innokkaita pienyrittäjiä, jotka yrittävät saada haaviinsa kirjastossa ja kulttuuririennoissa asioivia kansalaisia.

Pääjutussa sivuilla 4–5 keskustakirjaston johtaja Anna-Maria Soininvaara kertoo, mitä kaikkea Oodiin on suunnitteilla. Palveluita on suunniteltu yli kymmenen vuotta.

”Haaste on siinä, miten keksimme mitkä ovat oikeasti niitä uusia juttuja, emmekä vain toista samaa vanhaa moninkertaisena”, Soininvaara sanoo.