Minikokoinen vesivoimala riemastuttaa Töölönlahdella

Markku Puustinen käy usein huoltamassa voimalataideteostaan. Hänen työhuoneensa on kivenheiton päässä Linnanmäen kupeessa. (kuva Rauno Hietanen)

Taiteilija tarkkaili, kun lähes kaikki paitsi kännykkään tuijottaneet pysähtyivät taiteen äärelle.

Haastatteluhetken aikana moni pysähtyy Töölönlahden minivesivoimalan ääreen.

”Onko tämä sinun tekemä? Kiitos”, sanoo noin 60-vuotias mies, kättelee taiteilijan ja jatkaa matkaansa.

Taiteilija on Markku ”Sika” Puustinen, ja minivoimala on nimeltään Hugo, kuten Puustisen tyttärenpoika.

”Harvalla lapsella on omaa voimalaa”, taiteilija hymyilee.

Kaksi äitiä lastenvaunuineen pysähtyy ihmettelemään pientä voimalaa, jonka vedessä pyörivät lavat tuottavat valoa teoksen katulamppuun sekä virtaa kännykän latauspisteeseen, joka on kiinnitetty viereiseen kaiteeseen.

”Jos Olkiluoto 3:een vertaa niin tämä on tuottanut sekä enemmän iloa että enemmän sähköä kuin Olkiluoto”, Puustinen sanailee äideille.

”Tää on tosi kiva! Ja mun lapsen nimi on myös Hugo”, toinen äideistä sanoo.

Taiteilijan selän takana lisää ohikulkijoita pysähtyy katsomaan voimalaa. Veden kohinaa ja vesimyllynlapojen pyörimistä on mukava katsella. 

Hugo-voimala valmistui syyskuussa. Sen jälkeen, eräänä aurinkoisena lauantai-iltapäivänä, taiteilija istui alas, otti muistiinpanovälineet ja laski, kuinka moni ohikulkija huomaan teoksen.

Tunnin aikana 714 ohikulkijaa pysähtyi katsomaan voimalaa. 

”Ohikävelijöitä oli 115, jotka olivat kännykässä. Piti merkitä nämä ylös, jos vaikka joku toimittaja kysyy niitä”, puhelias taiteilija sanoo.

Hugo-voimalataideteos on  Humallahdelta Töölönlahdelle tulevan tunnelin päässä, lahden pohjoispäädyssä.  Tunnelin kautta tuleva vesi on puhdistanut Töölönlahden vettä pian 15 vuotta, ja sen virtaus riittää pyörittämään voimalan lapoja.

”Ideana tässä on hyvin pitkälle se, että hvainnollisesti nähdään missä sähköä tuotetaan, että se ei tulekaan töpselistä.”

Voimalan kaikki osat on kierrätettyjä.  

”Siinä on printteristä otettuja moottoreita, jotka muutin generaattoreiksi. Niiden testaamisessa oli suurin työ.”

Yhteensä Puustinen laskee, että voimalan tekemiseen meni tuhat tuntia. 

Kaupunkitaiteellaan ohikulkijoita ilahtuttava Puustinen on aiemmin rakentanut muun muassa kaiuttimet sadevesikaivoon Torkkelinkujalle. Ne kuuluttavat jatkuvalla toistolla lentokenttäkuulutusta.  Ääniteos on nimeltään Mutta minä lähden.

Juttu on julkaistu marraskuun 2019 Töölönlahden Sanomissa

Rauno Hietanen
rauno.hietanen@toolonlahti.fi